Δόξα τω Θεώ, πάντων ένεκεν. - Αγ. Ιωάννης Χρυσόστομος

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Δρ. Δημήτριος Μεταλληνός: ''Ποιος τολμάει να συγκριθεί με τον Καποδίστρια''

Μια τολμηρά αποκαλυπτική εισήγηση και ιστορικά εμπεριστατωμένη ομιλία,  στηριγμένη σε μαρτυρίες και ιστορικές πηγές που έκαναν γνωστό τον αυθεντικό Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια από τον Δρ. Δημήτριο Μεταλληνό στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης.
Τη Δευτέρα 6/2/2017 οι φίλοι της Σχολής Γονέων – Ανοικτού Πανεπιστημίου Κατερίνης απόλαυσαν μία εξαιρετική ομιλία, άγνωστα στους Νεοέλληνες- για τον Ιωάννη Καποδίστρια, τον Μέγιστο των Ελλήνων.
Εισηγητής και εξαίρετος ομιλητής ήταν ο κ. Δημήτριος Μεταλληνός, διδάκτωρ Ιστορίας του τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Όπως ανέφερε ο κ. Μεταλληνός επικράτησε για πολλούς η λανθασμένη άποψη –που αναφέρεται και στο σχολικό βιβλίο της Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού 1997 – για τον Καποδίστρια ότι ήταν συγκεντρωτικός στη διακυβέρνηση, έτσι ώστε να δημιουργηθούν δυσαρέσκειες και έντονες αντιπάθειες και από προοδευτικούς και από συντηρητικούς παλιούς κοινοτάρχες , «κοτζαμπάσηδες». Αποτέλεσμα του φανατισμού να δολοφονηθεί στις 27/9/1831.
Για να γνωρίσουμε σωστά ένα ιστορικό πρόσωπο πρέπον είναι να ανατρέχουμε σε μαρτυρίες και ιστορικές πηγές. Ανατρέχοντας σε αυτές ο ομιλητής μας τον αποκάλυψε ως:
· Ορθόδοξο της εμπειρίας,
· Ιατρό Aνάργυρο,
· Νομικό δίκαιο,
· Στρατιωτικό επιτελικό,
· Διπλωμάτη απολύτως τίμιο,
· Εθνεγέρτη από την Ελβετία και τέλος
· Πολιτικό Κυβερνήτη και Εθνομάρτυρα.
Η Ορθοδοξία ήταν βίωμά του καθώς η μονή της Πλατυτέρας ήταν δίπλα στο σπίτι του και σεβόταν την Παναγία και τον Άγιο Σπυρίδωνα που τον έσωσαν από ατύχημα στην ηλικία των 16 χρόνων.
Με τα μέσα της εύπορης, αλλά όχι φεουδαρχικής, οικογένειάς του σπούδασε στην Πάδοβα της Ιταλίας Ιατρική και Νομικά και επιστρέφοντας στη γενέτειρά του ίδρυσε τον 1ο πανελλαδικά ιατρικό σύλλογο το 1802 και διετέλεσε διευθυντής του Νοσοκομείου της Κέρκυρας. Ήταν γνωστός ως ανάργυρος γιατρός.
Ως δίκαιος και ειδήμων νομικός μελέτησε τα συντάγματα της Ευρώπης και με τις διπλωματικές του ικανότητες και γνώσεις θα επέλυε πολλά ζητήματα των σημερινών ευρωπαϊκών κρατών στο Συνέδριο της Βιέννης 1814-1815.
Η στρατιωτική του ικανότητα αποδείχτηκε το 1807- 14 χρόνια πριν από την Εθνεγερσία του 1821-όταν προετοίμασε σωστά τους αρματωλούς και οπλαρχηγούς στη Λευκάδα ( Κολοκοτρώνη, Ανδρούτσο, Καραϊσκάκη κ.α. ) για τον ξεσηκωμό. Τις ικανότητές του από τότε αναγνώρισε ο Κολοκοτρώνης που τον αναγνώρισε ως μόνο κατάλληλο για Κυβερνήτη αργότερα.
Ως έντιμος διπλωμάτης στο συνέδριο της Βιέννης 1814 με ευφυία ανάγκαζε σε κάθε συνεδρία τους συνέδρους να υπογράφουν και να μην αλλάζουν γνώμη-του το αναγνώρισε κι ο αντίπαλός του Μέττερνιχ- με αποτέλεσμα να συμβάλλει στην επίλυση του Ελβετικού ζητήματος, με την καθιέρωση δημοκρατικού συντάγματος, στην επίλυση του Γαλλικού , με τη μη διχοτόμηση της Γαλλίας μετά το Βατερλώ, καθώς και στην επίλυση του Γερμανικού ζητήματος με το σύνταγμα που εισηγήθηκε για την ένωση του διασπασμένου γερμανικού λαού.
Πάνω από όλα φρόντισε για τη δημιουργία του ανεξάρτητου Ιονίου κράτους υπό Βρετανό μονάρχη. Όραμά του ήταν η Ευρώπη των εθνών και λαών.
Έως το 1827 από την Ελβετία βοηθούσε την Εθνεγερσία με αρωγές από Ελβετούς τραπεζίτες ( Εϋνάρδο) και Έλληνες λογίους ( Μουστοξύδη, Γαζή, Κοκκώνη, Στούρτζα κ.α.) για σπουδές των Ελλήνων, αποστολή βιβλίων κλπ. Ως Κυβερνήτης πέτυχε πολλά για κείνα τα 3 χρόνια – με λιτό και ανάργυρο πολιτικό βίο όπως και οι συνεργάτες του- και κατηγορήθηκε διότι, λόγω έλλειψης χρημάτων, δεν ίδρυσε Πανεπιστήμιο και για συγκέντρωση εξουσιών.
Το τελευταίο το δεχόταν κι ο αντίπαλός του Μαυροκορδάτος, αρχηγός του αγγλικού κόμματος. Δολοφονήθηκε έξω από τον Άγιο Σπυρίδωνα Ναυπλίου καθώς πήγαινε να εκκλησιαστεί- όπως κάθε Κυριακή- από τους Μαυρομιχαλαίους. Τον ένα μάλιστα ,τον Κωνσταντίνο, τον σπούδασε ο Καποδίστριας.
Οι Άγγλοι επέτρεψαν μετά από έξι μήνες να ταφεί στην πατρίδα του την Κέρκυρα στην αγαπημένη μονή του την Πλατυτέρα.
Είναι ο μοναδικός Έλληνας ηγέτης που ονομάζεται Κυβερνήτης, φορέας Ρωμηοσύνης, μέγιστος των Ελλήνων και των Ευρωπαίων. Οι Άγγλοι μέχρι τώρα κρατούν κλειστά τα αρχεία της εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο το 1974 και της δολοφονίας του Καποδίστρια.
Ακολούθησε διάλογος και την εκδήλωση έκλεισε πετυχημένα η Χορωδία Καθηγητών «Ολύμπια Ωδή» υπό την διέθυνση της κ. Έφης Δήμου με έντεχνα τραγούδια.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Διεθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας κ.Συρανίδης, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κατερίνης κ. Α. Μυστρίδης, Οι πολιτευτές κ. Φ. Μπαραλιάκος και Δ.Μπέης Ο Επίτιμος Πρόεδρος της Σχολής Γονέων κ.Δημηνάς, Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Οι Σταυραετοί κ.Μανιουδάκης, και πλήθος κόσμου οι οποίοι συγκινήθηκαν από την εμπεριστατωμένη και τόσο μεστή μηνυμάτων διάλεξη του κ. Μεταλληνού την οποία καταχειροκρότησαν.
Η επόμενη ομιλία προγραμματίστηκε για την επόμενη Δευτέρα 13/2/2017 με ομιλητές τον κ. Βλάση Αγτζίδη, διδάκτορα Ιστορίας-Συγγραφέα και τον κ. Γεράσιμο Μακρή, Καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου.

Πηγή: www.romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου