Δόξα τω Θεώ, πάντων ένεκεν. - Αγ. Ιωάννης Χρυσόστομος

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Γιατί προσευχόμαστε προς την Ανατολή;

 Νικόλαος Γεωργαντώνης
θεόλογος
           
            Πολλοί Χριστιανοί Ορθόδοξοι μπορεί να έχουν αναρωτηθεί, «Γιατί οι ιεροί ναοί είναι στραμμένοι προς την Ανατολή;» ή «Γιατί προσευχόμαστε προς την Ανατολή;» Υπάρχει όντως αυτή η απορία γιατί όπως μας λέει ο Άγιος Ιωάννης Δαμασκηνός «Ουχ απλώς, ουδ’ως έτυχε, κατά ανατολάς προσκυνούμεν»[1]

            Υπάρχει λόγος γιατί προσευχόμαστε προς την Ανατολή. Ο «Θεός φώς εστί»[2] και όπως χαρακτηριστική λέει το απολυτίκιο των Χριστουγέννων, είναι ο «Ήλιος της Δικαιοσύνης» και ονομάστηκε, «Ανατολή» ο Ιησούς Χριστός από την Αγία Γραφή. Έτσι, κάθε καλό και όμορφο πρέπει να το αφιερώνουμε στο Θεό επειδή από Αυτόν προέρχονται όλα τα αγαθά.

            Οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν τα ιερά τους στραμμένα προς την Δύση. Αλλά, για εμάς τους Ορθοδόξους Χριστιανούς, υπάρχει και ο άλλος λόγος που κοιτάμε προς την Ανατολή. Εκεί αναζητάμε την αρχαία πατρίδα μας, τον Παράδεισο που λόγω της πτώσεως, μείναμε έξω από εκεί. Επίσης, η σκηνή του Μαρτυρίου είχε το καταπέτασμα στραμμένο προς την Ανατολή. Όταν σταυρώθηκε ο Κύριος μας, κοίταγε προς την Δύση ώστε να τον προσκυνούμε εμείς. Και τέλος, τον περιμένουμε από την Ανατολή να μας έρθει ο Κύριος.   

            Πολλά πράγματα δυστυχώς δεν τα γνωρίζουμε μέσα στην Εκκλησίας μας. Αλλά δεν πρέπει να πτοούμαστε για αυτό. Θα πρέπει με αγάπη και αφοσίωση, να μελετάμε και να μαθαίνουμε «τα της πίστεως μας». 




[1] ΕΠΕ, Περί του προσκυνείν προς ανατολάς, Τόμος 1, σελ. 456
[2] Α’ Ιω. 1,5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου