Δόξα τω Θεώ, πάντων ένεκεν. - Αγ. Ιωάννης Χρυσόστομος

Τρίτη 29 Απριλίου 2014

ΖΩΔΙΑ ΚΑΙ ΩΡΟΣΚΟΠΙΑ



Είναι δώδεκα ζωδιακοί αστερισμοί που περιλαμβάνονται στη ζώνη της ουρανίου σφαίρας και ονομάζονται ζωδιακός κύκλος. Η ιδέα του ζωδιακού κύκλου οφείλεται στους Βαβυλωνίους, όπως απέδειξαν βαβυλωνιακά ευρήματα του 1.400 π.Χ. αιώνα. Σε κάθε μήνα αντιστοιχεί κι ένα ζώδιο και επομένως το ζώδιο του κάθε ανθρώπου είναι εκείνο που αντιστοιχεί στον μήνα που γεννήθηκε, π.χ. Ταύρος, Κριός, Λέων, Ιχθύες κ.α.
Οι αστρολόγοι και όσοι ασχολούνται με αυτά (και δυστυχώς είναι πολλοί), πιστεύουν ότι ανάλογα με το ζώδιο που ανήκεις, έχεις και το ανάλογο χαρακτήρα. Με άλλα λόγια, το τι είσαι δεν εξαρτάται από σένα, αλλά από το ζώδιό σου!!!
Φυσικά, για το χαρακτήρα σου δεν φταις εσύ (εσύ είσαι το θύμα!), φταίει το ζώδιό σου, φταίει η ημέρα της γεννήσεώς σου! Και αυτά δυστυχώς τα πιστεύουν χριστιανοί βαπτισμένοι και μορφωμένοι. Και δεν σκέφθηκαν ποτέ: τα δίδυμα αδέλφια που έχουν το ίδιο ζώδιο πως παρουσιάζουν διαφορές μεταξύ τους στον χαρακτήρα; Πως ακόμα άλλοι που έχουν διαφορετικό ζώδιο ταιριάζουν μεταξύ τους; Πως ακόμα δύο δίδυμα αδέλφια με τον ίδιο χαρακτήρα, ξαφνικά ο ένας αλλάζει τελείως τον χαρακτήρα του από τον άλλο;
Αγαπητοί. Την προσωπικότητά μας δεν την καθορίζουν εξωτερικοί παράγοντες, αλλά εσωτερικοί. Ο νους και η θέλησή μας. Αλλοίμονο αν είμαστε άβουλα ρομπότ των άψυχων όντων.


Ωροσκόπιο

Πολλοί πιστεύουν, ότι το ωροσκόπιό σου  καθορίζει τα καθημερινά γεγονότα της ζωής σου. Το μέλλον σου. Δηλαδή, το τι θα συμβεί στη ζωή σου είναι γραμμένο στο ωροσκόπιό σου! Οπότε εσύ δεν χρειάζεται να αγωνιάς αλλ’ ούτε και να αγωνίζεσαι για ένα καλύτερο αύριο. Αρκεί να πηγαίνεις στους αστρολόγους να διαβάζουν το ωροσκόπιό σου (σήμερα το γράφουν και τα περιοδικά!) και να σε ενημερώνουν για την πορεία της ζωής σου, για την «τύχη» σου!
Και ερωτώ. Εσύ ο λογικός άνθρωπος, ο Ορθόδοξος Χριστιανός, εμπιστεύεσαι το μέλλον σου στο άψυχο ωροσκόπιο; Και δεν εμπιστεύεσαι την ΠΡΟΝΟΙΑ του Θεού;
Και το παράδοξο είναι πως αν το ωροσκόπιό σου σού φέρει κάτι άσχημο, δεν θα τα βάλεις μαζί του, ούτε και θα το αρνηθείς! Αν όμως πιστεύεις ότι ο Θεός σου φέρνει κάτι άσχημο στη ζωή, θα γκρινιάζεις μαζί Του και μπορεί ακόμα και να τον βλασφημείς.
Μην εμπιστεύεσαι τους αστρολόγους και τα ωροσκόπια. Σε κοροϊδεύουν. Πόσοι δεν διαψεύσθηκαν σε μελλοντικές προβλέψεις που έκαναν. Τα αστέρια είναι άψυχα. Δεν μπορούν να μας πουν το μέλλον μας. Και όμως υπάρχουν πολλοί χριστιανοί που καθημερινά διαβάζουν τον Καζαμία. Το Ευαγγέλιο δεν το μελετούν. Τον Καζαμία όμως δεν τον αφήνουν από τα χέρια τους, ή τα διάφορα αστρολογικά περιοδικά.

Απόσπασμα από το βιβλίο του π. Γεωργίου Καλπούζου «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ- Αυτονόητα αλλά τόσο άγνωστα θέματα», σελ. 81-83

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου