Δόξα τω Θεώ, πάντων ένεκεν. - Αγ. Ιωάννης Χρυσόστομος

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Περί Αταραξίας Από τη ζωή και τη διδασκαλία του π. Επιφανίου




Ο Γέροντας, παρότι παρακολουθούσε καταλέπτως τα διάφορα πολιτικά ή εθνικά γεγονότα, τις ταραχές, τις απειλές πολέμου κ.λπ. και η γνώμη του ήταν σαφής για όλα, κατά βάθος δεν ανησυχούσε, αλλά έλεγε:
- Όλα αυτά που γίνονται τώρα, όπως και τα επόμενα, θά’ ρθει ο Θεός με τη σκούπα Του και θα τα σκουπίσει μ’έναν τρόπο, τον οποίο αυτός ξέρει. Καμμιά ανησυχία, λοιπόν. «Εαυτούς και αλλήλους και πάσαν την ζωήν ημών Χριστώ τω Θεώ παραθώμεθα».
Αυτό το τελευταίο το θεωρούσε, όπως έλεγε, «υπερτάτη φιλοσοφία της ζωής». Οι εξομολογούμενοι, που έμπαιναν στο εξομολογητήριο καθώς και οι επισκέπτες του απερίττου διαμερίσματός του, το έβλεπαν καλλιγραφημένο και ανηρτημένο σε περίοπτη θέση.


* * *



Μια μέρα, κατά τη διάρκεια της Θ. Λειτουργίας στους Τρεις Ιεράρχας, πήρε φωτιά στο κάτω μέρος, εξ αιτίας της σόμπας, το καινούριο του χειμωνιάτικο ζωστικό, το οποίο φόραγε για πρώτη φορά. Δεν στενοχωρήθηκε όμως καθόλου! Το παιδί που βοηθούσε στο Ιερό τον ρώτησε τότε με εύλογη απορία:
-          Καλά, δεν λυπηθήκατε καθόλου;
Και ο Γέροντας με μια αφοπλιστική ειλικρίνεια:
-          Όχι. Γιατί να λυπηθώ; Απλούστατα, θα το δώσω σε κάποιον πατέρα στο μοναστήρι, κοντύτερον από μένα και θα το χρησιμοποιήσει σαν καινούριο, αφού το μεταποιήσει!


* * *


Ένα βράδυ, την ώρα του φαγητού ζήτησε από κάποιο πνευματικοπαίδι του νατου κάνει μια επείγουσα διόρθωση κειμένου, που έπρεπε να δημοσιευθεί την επομένη. Ο νέος εξανέστη γιατί του ζήτησε να θυσιάσει λίγο νυκτερινό ύπνο και έδειξε με τον τρόπο του πως δεν ήθελε να εκτελέσει εργασία. Ο Γέροντας, χωρίς καθόλου να ταραχθεί, απάντησε ήρεμα:
-          Καλά, παιδί μου. Δεν πειράζει. Θα το κάνω εγώ.
Η αντίδρασή του αυτή ήταν πραγματικός καταπέλτης για τον νέο και ισχυρό μάθημα για τους υπόλοιπους που τον συντροφεύαμε τη βραδιά εκείνη.


* * *


Η αταραξία του στις υλικές ζημιές ήταν μοναδική.
Κάποτε στο πατρικό του σπίτι, ένα πνευματικοπαίδι του στην προσπάθειά του να αποψύξει το ψυγείο, τρύπησε με μαχαίρι κάποιο σωλήνα με αποτέλεσμα να το καταστρέψει. Στην αγωνία του νέου για τη ζημιά, την οποία άθελά του προξένησε, ήλθε σαν απάντηση η ήρεμη αντιμετώπιση του Γέροντα.
-          Αύριο θα το αντικαταστήσουμε, είπε απλά, και συνέχισε την εργασία του σαν να μη συνέβη τίποτε.



Αποσπάσματα από το βιβλίο «ΥΠΟΘΗΚΕΣ ΖΩΗΣ από τη διδασκαλία του πατρός Επιφανίου» - Έκδοσις Ιερού Ησυχαστηρίου Κεχαριτωμένης Θεοτόκου Τροιζήνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου