Δόξα τω Θεώ, πάντων ένεκεν. - Αγ. Ιωάννης Χρυσόστομος

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Ο ιστότοπος «Αγιορείτικο Βήμα» και τα «ξεματιάσματα»


Χαράλαμπος Άνδραλης

Με μεγάλη μας θλίψη, παρατηρήσαμε στο γνωστό χριστιανικό ιστολόγιο, συμβουλές για …αποτελεσματικό ξεμάτιασμα. Με αφορμή λοιπόν αυτή την ατυχή ανάρτηση, κάνουμε κάποιες σκέψεις σχετικά με αυτή τη δεισιδαιμονία που δυστυχώς έχει επικρατήσει στη συνείδηση μιας σημαντικής μερίδας του χριστιανικού λαού, κυρίως των ηλικιωμένων.
Σαφώς και η Εκκλησία μας δέχεται το «μάτι» ή σωστότερα βασκανία. Δεν δέχεται όμως σε καμία περίπτωση τις «ξεματιάστρες». Υπάρχει στα ευχολόγια της Εκκλησία ειδική ευχή του Μεγάλου Βασιλείου, την οποία διαβάζει μόνο ο ιερέας φορώντας πετραχήλι. Εναλλακτικά μπορούμε και με την ευχή «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με» ή με οποιαδήποτε άλλη καθιερωμένη προσευχή της Εκκλησίας να αντιμετωπίσουμε τη δυσάρεστη αυτή κατάσταση. Επομένως, οποιαδήποτε άλλη μέθοδος με την χρήση λαδιών, φλιτζανιών, πτυέλων και ακατανόητων «ευχών» είναι αναμφισβήτητα δεισιδαιμονίες. Και όπου δεισιδαιμονία, εκεί και ο διάβολος.
Δεν αμφισβητούμε όμως την …αποτελεσματικότητα αυτών των μεθόδων. Ο διάβολος δημιουργεί τη βασκανία, ο διάβολος και τη διώχνει. Με αυτό τον τρόπο όμως, οι πιστοί τον επικαλούνται να τους «βοηθήσει» και διόλου τυχαία ματιάζονται μετά, όλο και πιο συχνά. Αποτέλεσμα είναι να καταφεύγουν εκ νέου στις συμπαθητικές ξεματιάστρες και να δώσουν άλλη μία νίκη στον αντίθετο. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι με τέτοιες αψυχολόγητες ενέργειες δίνουμε δικαιώματα στον διάβολο να επεμβαίνει στη ζωή μας.
Από την άλλη μεριά, η τακτική συμμετοχή στα Ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας απομακρύνει τις ελάχιστες πιθανότητες βασκανίας. Βάζοντας μέσα στη ζωή μας τον Χριστό, δεν αφήνουμε χώρο στον διάβολο και επομένως στη βασκανία.

Θα πρέπει όλα τα Ορθόδοξα Χριστιανικά ιστολόγια να τείνουν την προσοχή τους στις αναρτήσεις τους. Κι αυτό γιατί όσο πιθανό είναι να ωφελήσεις μια ψυχή, άλλο τόσο πιθανό είναι και να τη βλάψεις. Συνίσταται ανεπιφύλακτα το «φιλτράρισμα» αμφιλεγόμενων αναρτήσεων από έμπειρους πνευματικούς και θεολόγους για να πορευόμαστε σε ασφαλείς δρόμους.

Ακολουθεί παρακάτω η ηλεκτρονική διεύθυνση με το επίμαχο θέμα:
http://www.agioritikovima.gr/perizois/451-2010-07-01-19-05-36

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου