Δόξα τω Θεώ, πάντων ένεκεν. - Αγ. Ιωάννης Χρυσόστομος

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Πατριάρχης Ρουμανίας: «Η βυζαντινή αγιογραφία είναι θεολογία»


Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης / Romfea.gr

Συνεδρίαζε υπό την προεδρία του Πατριάρχη Ρουμανίας κ. Δανιήλ, η Επιτροπή για την Εκκλησιαστική ζωγραφική – αγιογραφία.
Να αναφερθεί ότι η συνεδρίαση της Επιτροπής, πραγματοποιήθηκε στο Πατριαρχικό Μεγάρο στο Βουκουρέστι.
Ο Προκαθήμενος της Ρουμανικής Εκκλησίας στην εναρκτήρια ομιλία του, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη σημασία της ορθόδοξης αγιογραφίας.
«Η αγιογραφία δεν είναι ένας απλός στολισμός της Εκκλησίας, είναι ιερή τέχνη είναι το ένδυμα της πίστης και του χώρου όπου θα συναντηθεί ο άνθρωπος με τον Θεό και τους αγίους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Δανιήλ.
Σε άλλο σημείο τόνισε: «Το Πατριαρχείο Ρουμανίας είναι μια από τις λίγες Εκκλησίες στον κόσμο που έχει μια τέτοια επιτροπή, αλλά και συνεχίζει να έχει την παλαιά βυζαντινή τεχνοτροπία.»
Μιλώντας για την βυζαντινή τεχνοτροπία ο Πατριάρχης, ανέφερε ότι «η βυζαντινή αγιογραφία είναι τέχνη της ορθόδοξης παράδοσης αιώνες τώρα, γι΄αυτό θα συνεχίσει να είναι και για μας».
«Η βυζαντινή ορθόδοξη αγιογραφία δεν είναι απλά μια "τέχνη", είναι ιερή τέχνη. Δεν είναι "ζωγραφική", είναι θεολογία. Δεν είναι "καλλιτεχνική έκφραση", είναι προσδοκία σωτηρίας», πρόσθεσε ο κ. Δανιήλ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Romfea.gr ο Πατριάρχης Ρουμανίας, μίλησε για την ευθύνη που υπάρχει στην εποχή μας, τονίζοντας ότι «ο Επίσκοπος πρέπει να επιβλέπει όταν γίνεται μια αγιογράφηση σε ένα ναό, διότι αυτό δεν είναι μια απλή “ζωγραφική” αλλά ένα ιερό ένδυμα.»
Τέλος να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, έγιναν κάποιες αλλαγές στον κανονισμό περί εκκλησιαστικής αγιογραφίας το οποίο θα εγκριθεί κατά τη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου στις 28 – 29 Σεπτεμβρίου 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου