Δόξα τω Θεώ, πάντων ένεκεν. - Αγ. Ιωάννης Χρυσόστομος

Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

TO ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΝΕΥΜΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

Αποκαλυπτικό το ρεπορτάζ του κ. Καλμούκου για την ενθουσιώδη συμμετοχή περισσότερου κόσμου φέτος στις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας - και δη της Κυριακής των Βαίων - στην Ιερά Μονή Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Αστορίας.

Ας προσέξουμε όμως το λόγο για τον οποίο ο κόσμος τρέχει στην Ιερά Μονή Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου. Ο ορθόδοξος λαός μας έχει σιχαθεί τις φραγκοχορωδίες και τα άλλα τα “παπιστάνικα” - όπως τα χαρακτήριζε ο π. Ενώχ ο Αγιορείτης - που μας κληροδότησαν οι αείμνηστοι Αθηναγόρας και Ιάκωβος.

Την Ε΄ Κυριακή των νηστειών - της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας - εκκλησιάστηκα στον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης και πραγματικά αγανάκτησα με τη φραγκοχορωδία που ψάλλει μάλιστα με τη συνοδεία αρμόνιου. Μέχρι και την ώρα του καθαγιασμού των Τιμίων Δώρων έπρεπε να ακούμε άριες λες και είμαστε στη "Μητροπολιτική Οπερα της Νέας Υόρκης".


Στην ακολουθία του Νυμφίου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, προίσταντο της Ακολουθίας ο πρεσβύτης ιερέας π. Αντωνόπουλος και ο π. Αναστάσιος και οι δύο ευλαβείς κληρικοί, ταπεινοί λευίτες, με αγαθή καρδία.


Η διαφορά της εκκλησίας που έχει κατάνυξη, παραδοσιακό χρώμα και ευλάβεια από τους ναούς με τις φραγκοχορωδίες είναι μεγάλη.


Μήπως είναι καιρός ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος να πάρει ριζικά μέτρα και να απαγορεύσει αυτού του είδους τους νεωτερισμούς στην Εκκλησία;


Μέχρι πότε θα ταλανίζει την Εκκλησία της Αμερικής η κληρονομιά του Αθηναγόρα και το φάντασμα του Ιάκωβου;


Εννιά χρόνια ήταν πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών ο κυρός Ιάκωβος.!!! Εννιά ολόκληρα χρόνια.!!! Και μετά περίμενε να κάνει η Εκκλησία της Αμερικής προκοπή με τέτοιο πρωθιεράρχη. Και να υπάρχουν ακόμη ομογενείς που αναπολούν τις “δόξες” του Ιάκωβου στην Εκκλησία. Εκεί είναι που σου τη δίνει.!


Αν μην κλείσουμε όμως το σημείωμα χωρίς να αναφερθούμε - για μια ακόμη φορά - στη σύνεση, στην ταπείνωση και στο εκκλησιαστικό φρόνημα του Θεοφιλέστατου επισκόπου Φιλομηλίου κ. Ηλία, που ενήργησε πυροσβεστικά όλη αυτή την περίοδο.


Ευχαριστούμε για όλα Θεοφιλέστατε!


Παραθέτουμε στη συνέχεια το ρεπορτάζ που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.



*****



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΦΕΤΟΣ ΣΤΗ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ



Του Θεόδωρου Καλμούκου

===========


Πλήθη Ελληνορθόδοξων πιστών είχαν κατακλύσει τον ιερό ναό της Μονής Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου, την Κυριακή των Βαΐων, έχοντας ξεπεράσει κάθε προηγούμενη χρονιά, όπως επιβεβαίωσε σε τηλεφωνική του συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα» και ο ηγουμενεύων Επίσκοπος Φιλομηλίου Ηλίας.

Περιγράφοντας την προσωπική του αίσθηση και εμπειρία, ο Επίσκοπος Ηλίας είπε πως «όταν είμαι στην Αγία Ειρήνη και μπροστά στο θυσιαστήριο αυτής της εκκλησίας έχω πάντοτε πνευματική ειρήνη και αισθάνομαι πνευματική ικανοποίηση. Οταν βλέπω την εκκλησία να είναι γεμάτη χαίρομαι διότι θέλω να πιστεύω ότι οι άνθρωποι έρχονται στην Αγία Ειρήνη με τον ίδιο σκοπό που την υπηρετώ κι εγώ» και συμπλήρωσε ότι «αισθανόμαστε τη χάρη του Θεού, την αγάπη του Χριστού και την ευλογία της Ειρήνης που πλημμυρίζει τις καρδιές των πιστών».

Αναφορικά με το αν φέτος ο κόσμος ήταν περισσότερος από πέρυσι, είπε: «νομίζω ότι είχαμε περισσότερο κόσμο φέτος, είχαμε κι ένα λεωφορείο με προσκυνητές από τη Βαλτιμόρη», ενώ στην ερώτηση πού το αποδίδει αυτό, απάντησε: «εμείς κηρύττομε τον Χριστό και προσπαθούμε να τελούμε την λατρεία μας σύμφωνα με την παράδοση». «Θέλω να σας πω - συνέχισε ο επίσκοπος Φιλομηλίου Ηλίας - ότι και ο ιεροψάλτης μας, ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, ψέλνει άριστα βυζαντινά και κάνουμε όλη την Ακολουθία στα Ελληνικά» και συμπλήρωσε «είναι ο μόνιμος ιεροψάλτης μας προερχόμενος από τη Θεσσαλονίκη, μουσικοδιδάσκαλος, καλλίφωνος».

Σχετικά με την έλευση του νέου ηγουμένου, του Αρχιμανδρίτη Ιερόθεου Ζαχαρή, είπε ότι «τον περιμένουμε εντός του Απριλίου» και εξήγησε πως «αφού έγινε ο διορισμός του συνεννοηθήκαμε αμέσως για να συμπληρώσουμε τα χαρτιά για τη βίζα του για να μείνει εδώ σύμφωνα με το νόμο».

Στην ερώτηση ποιες είναι οι σκέψεις του για τις εξελίξεις που υπήρξαν πρόσφατα σχετικά με τις καθαιρέσεις του Μητροπολίτη Παϊσίου και Επισκόπου Βικεντίου, τόνισε: «αυτά με πικραίνουν πάντοτε γιατί είναι μία πληγή στη συνείδηση των πιστών όταν ακούμε για τέτοια πράγματα, μας λυπεί αυτό αλλά αυτή είναι η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και δεν είμαι αρμόδιος γιʼ αυτό το θέμα». Σχετικά με τη γνώμη του κόσμου σʼ αυτό το θέμα, ο Επίσκοπος κ. Ηλίας είπε: «για να είμαι ειλικρινής δεν προκαλώ συζητήσεις γιʼ αυτά τα θέματα».

Η ευχή του Επισκόπου Ηλία για το Πάσχα είναι «να διέλθουν όλοι οι Ελληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί αυτές τις άγιες ημέρες με ειρήνη και με πνευματική χαρά να δοκιμάζουν από κοντά και σε προσωπικό επίπεδο το Πάθος του Χριστού και την Ανάστασή του» και πρόσθεσε «κι αυτό νομίζω ενδυναμώνει τον άνθρωπο να αντιμετωπίζει ό,τι συμβεί στην προσωπική, την οικογενειακή και την κοινωνική ζωή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου